Teknoloji

Binaları Depremde Riskli Hale Getiren “Kısa Kolon Davranışı”

Vatandaşlarımızı ihmalden kaybetmemenin bilincinde olmalıyız. Bu nedenle, bir sarsıntıda bir binanın çökmesine neden olan unsurları bilmemiz gerekir. Bu maddelerden biri “Kısa Kolon Davranışı”adı verilen bir olaydır.

Ancak Kısa Sütun Davranışını açıklamak için önce sütunların nasıl çalıştığından ve neden çalıştığından biraz bahsedelim. çünkü onlar hayatiKonuşmamız gerekiyor.

Sütunlar bir binanın temelini oluşturur. En çok ilgiyi hak eden konudur.

Kolonlar temel olarak basınç yüklerini ileten dikey yapılardır. Bir binanın zemin katındaki sütunlar, üst katların yükünü taşıyacak kadar genişdöşeme ve kirişlerden gelen yükleri temellere ve aşağıdaki toprağa dağıtmaya yetecek kadar. dayanıklı olmalı.

En verimli donatı için kolonlar tüm katlarda eşit (aynı konumda) konumlandırılmalı ve inşaat mühendisleri uygun bir tasarım seçmeden önce kolonun taşıyabileceği maksimum ağırlığı ölçmelidir. Çağdaş inşaatta kolon için çelik ve beton malzemeler kullanılmaktadır. Sütunlardaki yük çok yüksek çok katlı binalarda hem çelik hem de betondan oluşan kompozit kolonlarkullanılmalıdır.

Az katlı (maksimum 5 kat) binalarda sadece beton ve demir malzemeler kullanılabilir.

5 defaya kadar Az katlı binalarda yükü taşıyan kolonların çelik içermesine gerek yoktur. Beton kolonlar, uygun şekilde inşa edilirse sallanacak kadar güçlüdür. Peki bir çoğumuzun yaşadığı apartman dairelerindeki beton kolonlar nasıl yapılmalı? Deprem yönetmeliğine göre bina kolonunda en az 6 adet 14 veya en az 4 adet 16 adet olmalıdır. tırtıklı ve sıfır demirkullanılmalıdır.

Peki sütunlar ne kadar uzun olmalı? Kısa sütunların davranışı neden ölümcül?

Bina yapımında kolonların ne kadar değerli olduğundan bahsetmişsek asıl konumuza gelmiş oluyoruz. Demir içeren beton kolonların dayanıklılığı, uzunluğu değişir . Bir katta farklı yüksekliklerde kolonların bulunduğu betonarme karkas binaların kısa kolonlarının uzun kolonlara göre daha güçlü olduğu geçmiş sarsıntı ve deneylerden öğrenilmiştir. çok daha fazla zarar gördü.

Kısa sütunlar daha az emer ve sarsıntı sallamanın oluşturduğu kuvvete dayanamaz. Dayanamamasının nedeni kısa olmasıydı. Bunun nedeni, yeterince güçlü ekipmanlarla dekore edilmemiş olmasıdır.

Bir kolonun sertliği, onun deformasyona karşı direncini ifade eder, yani sertlik ne kadar büyükse, onu deforme etme yeteneği o kadar fazladır. gereken kuvvet ne kadar büyükse . Kısa bir sütun, bu kadar büyük bir kuvvet için uygun şekilde tasarlanmazsa, bir sarsıntı sırasında değerli hasar görebilir. bu davranışa Kısa Sütun Davranışıdenir.

Aslında, kısa sütunlar üzerine inşa edilmiş binaları neredeyse hiç görmüyoruz. Ara katlarda kısa kolonlar kullanılmıştır. Depremde olunabilecek en tehlikeli yer, kısa sütunlarla(!) taşınan ara katlardır.Kısa Sütun Davranışını yukarıdaki GIF’te izleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, bu kısa, taşıyıcı olmayan kolonlar bile bir depremde olanlara dönüşüyor. Sadece birkaç saat sürecek bir araştırma ile bu bilgileri öğrenebilir ve öğrenebiliriz. O zaman böyle yapılmalı‘ diyebilirsek,Bu binaları yapanlar neden ısrarla binaları olması gerektiği gibi yapmıyorlar?

Kaynaklar:BMTPC, Dr. Subramanian Narayanan, RamJack, Resmi Gazete

haber-malkara.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu